Google, web ve çok platformlu uygulamalar oluşturmak amacıyla yapay zeka destekli tarayıcı tabanlı bir geliştirme ortamını tanıttı. Bu yeni girişimin adı “Project IDX” olarak duyuruldu. Halihazırda Angular, Flutter, Next.js, React, Svelte ve Vue gibi popüler çerçeveleri ve JavaScript ile Dart dillerini destekleyen bu platform, Python ve Go gibi dillere de destek sunmayı planlıyor.
Google, IDX’yi hayata geçirirken sıfırdan bir entegre geliştirme ortamı (IDE) oluşturmadı. Bunun yerine, açık kaynak kodlu olan Visual Studio Code’u bu projenin temel taşı olarak kullandı. Bu stratejik seçim, ekibin programlama görevlerinde Google’ın PaLM 2 tabanlı modeli olan Codey ile entegrasyonuna yoğunlaşmasına imkan tanıdı. Codey’nin katkılarıyla IDX, akıllı kod tamamlama, genel kodlama sorunlarına yanıt veren ve belirli kod parçaları hakkında yardımcı olan ChatGPT/Bard benzeri bir sohbet robotunu içeriyor. Aynı zamanda, kod içerisine “yorum ekle” gibi bağlamsal eylemleri de ekleyebiliyor.
IDX ekibi, bugünkü açıklamalarında şunları belirtti: “Kod yazmak için harcadığımız zamanı göz önünde bulundurduğumuzda, yapay zeka alanındaki son yeniliklerin bu süreci daha verimli kılma potansiyeline sahip olduğunu görüyoruz. Project IDX aracılığıyla, Android Studio’da yer alan Studio Bot’un arkasındaki güç kaynağı olan Codey ve PaLM 2 modellerini, Google Cloud’da bulunan Duet ve benzeri diğer yapay zeka yenilikleriyle birlikte inceleyerek, bu teknolojilerin sadece daha hızlı kod yazmanıza değil, aynı zamanda daha yüksek kaliteli kodlar oluşturmanıza nasıl katkıda bulunabileceğini keşfetmeye çalışıyoruz.”
Project IDX’in bulut tabanlı bir IDE olması nedeniyle, Google’ın kendi Firebase Hosting servisiyle ve Google Cloud Functions ile entegrasyonuna sahip olması beklenen bir durum. Ayrıca, geliştiricilere GitHub’dan mevcut kodları doğrudan getirme olanağı da sunuluyor. Her bir çalışma alanı, Linux tabanlı bir sanal makineye (VM) erişim imkanı tanıyor. Yakın zamanda, bu platform üzerinden doğrudan tarayıcıda yerleşik Android ve iOS simülatörlerine de erişim sağlanabilecek.