Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Scientific American dergisiyle yaptığı röportajda, kontrolsüz yapay zekanın çalışanları daha zayıf bir konumda bırakabileceğini ifade etti.
Yapay zekanın iş piyasasına olan etkileri konusunda endişeler artmaya devam ediyor.
Birçok işçi, işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olabileceğini ya da görevlerinin kritik kısımlarının otomasyonla yerine getirileceğini belirtiyor.
Goldman Sachs’ın son raporuna göre, ABD ve Avrupa’da yaklaşık 300 milyon tam zamanlı işin, ileri teknoloji sebebiyle otomasyona maruz kalabileceği ortaya konuldu.
Aynı şekilde, popüler sohbet robotu ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’nin araştırmacıları, çalışanların yüzde 80’inin işlerinin yapay zeka tarafından etkilenebileceğini öngörüyor.
2001 Nobel ekonomi ödülü sahibi ve Columbia Üniversitesi profesörü aynı zamanda New York’ta bulunan Roosevelt Enstitüsü’nün baş ekonomisti olan Joseph Stiglitz, denetimsiz bir işgücü kesintisinin zenginliği şirketlere kaydırabileceği ve bu durumun işçilere daha önce hiç olmadığı kadar az pazarlık gücü bırakabileceği konusunda uyardı.
Stiglitz, ABD’de yayımlanan Scientific American dergisine verdiği son röportajda yapay zekânın ekonomiyi nasıl etkileyeceğini ve ekonomik eşitsizliği artırmasını önlemek için neler yapılması gerektiğini anlattı.
Yapay zeka iş dünyasını şimdiden dönüştürmeye başladı.
Bir ABD’li ekonomist, dergiyle yaptığı röportajda, yapay zekanın iş piyasasındaki etkisinin şimdiden hissedilmeye başlandığını ve bu trendin süreceğini vurguladı. Ekonomist, yapay zekanın, metin yazarlığı ve editörlük gibi beyaz yakalı işlerde rutin görevleri, belirli kurallar ve kalıplar nedeniyle yavaş yavaş devralabileceğini ifade etti.
“Belirli kuralların bulunduğu alanlarda, yapay zeka bu kuralların takip edilip edilmediğini tespit edebilir,” dedi. Ancak, bu teknolojinin insanlar tarafından üretkenliklerini artırmak amacıyla kullanılacağını da belirtti.
Yapay zekanın mevcut işleri ortadan kaldırırken yeni iş fırsatları oluşturup oluşturmayacağına dair bir soruya Stiglitz’in yaklaşımı şüpheliydi.
“Evet, yeni işler oluşturulacak, ancak görüşüm, yaşanacak iş kaybının daha fazla olacağı yönünde,” diye yanıtladı. Bununla birlikte, yapay zekanın farklı yetenekler gerektirebileceğini, bu nedenle geleneksel matematik becerileri yerine dil ve beşeri bilimler becerilerine olan talebin artabileceğini ekledi.
AI Konusunda “Çok Endişeli”
Stiglitz, yapay zekanın ekonomik eşitsizlikleri artırma potansiyeli konusunda global olarak “çok endişeli.”
“Yapay zeka şu anda rutin beyaz yakalı işleri tamamen ortadan kaldırmıyor, ama talebi azaltıyor. Bu tür rutin beyaz yakalı işlerin risk altında olacağını düşünüyorum. Ve bu tür işlerin sayısı, eşitsizlik seviyesi üzerinde makroekonomik bir etkiye sahip olacak kadar fazla,” diye Scientific American’a aktardı.
Stiglitz, beyaz yakalı iş talebinin azalmasının etkisini hafifletmek için iki olası çözüm öneriyor. İlk olarak, ekonomideki genel talebi artırmak ve ikinci olarak, işçileri korumak için politikalar uygulamak.
“Kabul etmemiz gereken şey, işçilerin çok fazla pazarlık gücüne sahip olmadığı bir sistem yarattık. Bu tür bir dünyada, yapay zeka işverenin müttefiki olabilir ve işçilerin pazarlık gücünü daha da zayıflatabilir. Bu da eşitsizliği daha da artırabilir,” dedi ve bu görüşlerini Scientific American ile paylaştı.